Sýr a jeho složky

Sýr je v podstatě koncentrované mléko, nabízí se závěr, že je stejně zdravý jako původní surovina. Sýr obsahuje mnoho dalších složek - bílkoviny (kasein), mléčný tuk,vápník,vitaminy B2,A,E,D,K, dále enzymy (to jsou mléčné bílkoviny, které jsou odpovědné za rychlost určitých organických reakcí např. pro lidské trávení), soli a stopové prvky (zinek,jód,železo) .

Kolik tuku je v sýru?

Sýr obsahuje určitý,-i vyšší-, podíl tuku. Jeho množství je dáno nařízením o sýrech, které určuje, že obsah tuku v sušině nemá být uváděn v absolutních hodnotách, ale jako obsah tuku v sušině. Většina lidí zná označení „T.V.S.“, ale neví co tato zkratka znamená.

Co tedy znamená zkratka T.V.S.?

Podíl tuku v sýru nelze přesně vztáhnout k hmotnosti sýru, ale pouze k jeho sušině. Důvodem je, že během zrání sýr ztrácí vodu a mění se jeho hmotnost, avšak nikoli sušina. Zejména sýry se sníženým obsahem tuku, které se označují jako „light“, mají na dobře viditelném místě na obalu uveden obsah tuku jako absolutní hodnotu. Tuto hodnotu však v žádném případě nesmíme zaměňovat za obsah tuku v sušině (pozn. T.V.S.), i když se to stává. Sýr s označením 40% neobsahuje 40% tuku, ale 40% tuku v sušině. Vzhledem k tomu, že sýr (eidam/gouda) obsahuje zhruba 40-50% vody, bude sýr s označením 40% obsahovat jen 40% tuku z 50-60% sušiny celého sýru, tedy celkově 20% tuku.

Tisknout